Odżywianie sztuczne

Mieszankę z 2/B mleka podajemy do końca drugiego miesiąca, po czym przechodzimy już na pełne mleko z dodatkiem 5% cukru.

W odżywianiu sztucznym podawanie mniej lub więcej skoncentrowanej mieszanki uzależniamy w dużej mierze od ścisłego i indywidualnego spostrzegania niemowlęcia. Ogólny dobry stan zdrowia dziecka, przyrost na wadze są głównym wskaźnikiem racjonalnie stosowanego żywienia. Liczbę posiłków podobnie jak w karmieniu naturalnym ustalamy w tym okresie na 6—7 w ciągu doby (7 razy co 3 godziny).

Jak już zaznaczyłem, w początkach trzeciego miesiąca przechodzimy na żywienie mlekiem pełnym + 5% cukru. Zmiana ta powinna mieć przebieg stopniowy, tzn. że zwykle codziennie zamieniamy jeden posiłek składający się z mieszanki 2/3 mleka na pełne mleko.

Od czwartego tygodnia życia zaczynamy podawanie soków owocowych i jarzynowych, podobnie jak w żywieniu naturalnym. Soki możemy podawać bez rozcieńczenia ich, lub też po rozcieńczeniu przegotowaną wodą.

W trzecim lub czwartym miesiącu rozpoczynamy podawanie pożywienia papkowatego, jak kaszki i jarzynki, w sposób podany dla niemowląt karmionych naturalnie.

ZABURZENIA W ODŻYWIANIU NIEMOWLĄT

Zaburzenia w odżywianiu niemowląt karmionych naturalnie lub sztucznie mają niepomiernie większe znaczenie aniżeli w którymkolwiek innym późniejszym okresie życia. Nie ulega wątpliwości, że skłonność do chorób przewodu pokarmowego w tym właśnie wieku jest znacznie większa, przy czym powodują one powstawanie zaburzeń w całym ustroju niemowlęcia. Zaburzenia te mogą przyczynić się do powstania uszkodzeń również innych narządów życiowo ważnych, przede wszystkim ośrodkowego układu nerwowego, a poprzez ten układ — do zmian w obrębie krążenia, oddychania oraz układu wydzielania dokrewnego.

Zaburzenia te powstają nie tylko z powodu błędów popełnianych w sposobie odżywiania, lecz również z powodu nieprzestrzegania ogólnych zasad higieny niemowląt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie – medycyna